top of page

TVIJ Clubkleding

Voor de TVIJ sporters en/of ouder(s)/vertegenwoordiger(s) van de sporters, 

 

Bij TVIJ trainen zowel springers op recreatie -als op wedstrijdniveau. Vanaf het nieuwe seizoen 2024/2025 is er voor iedereen de mogelijkheid clubkleding te bestellen. Voor meer informatie kunt u op deze pagina terecht. 

Voor de wedstrijdspringers is het verplicht, voor de recreatie springers optioneel. Maar hoe leuk is het om allemaal de TVIJ clubkleding te dragen. Er is best veel te vertellen over de clubkleding.  

 

Recreatie/niet verplichte kleding: 

Vanaf het nieuwe seizoen is het voor de recreatie ook mogelijk om clubkleding te bestellen. Denk hierbij aan het TVIJ T-shirt en trainingspak en het jongens en meisjes turnpakje. Deze zijn te bestellen via de link op deze website. Mocht uw kind doorstromen naar de selectie, dan is deze kleding uiteraard ook te dragen op de wedstrijden. 

 

Wedstrijd/verplichte kleding: 

Zodra een springer deel gaat nemen aan wedstrijden van de KNGU komt hij/zij uit voor TVIJ. Op wedstrijden dragen de springers clubkleding. Het kledingpakket van TVIJ bestaat uit een trainingspak (jack en broek) en een clubshirt en een turnpakje.  

Kledingvoorschriften vanuit TVIJ voor wedstrijdspringers: 

De clubkleding van TVIJ bestaat verplicht uit een: 

TVIJ oranje T-shirt 

Trainingspak  

Turnpakje/heren turnpak 

Alles is te bestellen via via de TVIJ website.  

Tip: wil je springschoentjes, deze zijn bijvoorbeeld te bestellen van het merk IWA gymnastiekschoen bijvoorbeeld via Amazon 

 

Welk turnpak draag je op een wedstrijd? 

Het dragen van het TVIJ t-shirt en trainingspak is verplicht op alle wedstrijden die je uitkomt voor TVIJ, zowel individueel als voor het team. 

Bij de teamwedstrijden moet iedereen het TVIJ turnpak dragen.  

Bij de individuele en synchroon wedstrijd laten we de keuze aan de sporter. Pakjes kunnen ook een mentale waarde hebben of een goed gevoel geven (noem het bijgeloof). Dat is belangrijk voor de mentale situatie van de sporter en kan dus effect hebben op de prestaties.  

 

Aanvullende kledingvoorschriften voor wedstrijdspringers citeren wij vanaf de website van de KNGU als volgt: 

Mannelijke deelnemers: 

• Turnhemd zonder of met korte mouwen 

• Turnbroek of gymshort 

• Trampolineschoenen en/of “voetbekleding” in dezelfde kleur als de turnbroek of wit. 

Vrouwelijke deelnemers: 

• Turnpakje of eendelig full-body turnpak met of zonder mouwen (moet nauw aansluitend zijn) 

• Lange turnbroek mag gedragen worden (moet nauw aansluitend zijn) 

• Gymshort mag gedragen worden (moet nauw aansluitend zijn) 

• Elk ander kledingstuk dat niet nauw aansluitend is, mag niet gedragen worden. 

• Uit veiligheidsoverwegingen is geen enkele vorm van gezichts- en of hoofdbedekking toegestaan. 

• Trampolineschoenen en/of witte “voetbekleding”. 

Sieraden en horloges mogen tijdens de wedstrijd niet worden gedragen. Het dragen van ringen zonder siersteen is toegestaan mits deze met tape zijn omwikkeld. 

Tape, braces en andere ondersteunende artikelen mogen qua kleur niet teveel afwijken van de  

huidskleur. Ondergoed mag niet zichtbaar zijn. 

Elke overtreding kan resulteren in een penalty van 0,2 punt van de totaalscore in iedere ronde waarin de overtreding plaatsvindt. Ernstige schending van deze regel kan resulteren in diskwalificatie van de ronde waarin deze plaatsvindt. Deze penalty van 0,2 punt wordt gegeven door het hoofdjurylid. 

Teams: 

Leden van een team of synchroonpaar moeten uniform gekleed gaan, identiek in kleur en design. 

Elke overtreding van deze regel kan resulteren in diskwalificatie van het team of synchroonpaar voor de wedstrijd. Deze beslissing wordt genomen door het hoofdjurylid. 

Algemeen: 

Nationaal embleem of Bondsembleem: 

Bij FIG wedstrijden moet een nationaal embleem (dit moet gelijk zijn voor alle teamleden) op het turnpakje of turnhemd gedragen worden (dit moet voldoen aan de geldende FIG regels) anders kan dit resulteren in een penalty van 0,2 punt van de totaalscore van elke oefening waarin deze overtreding plaatsvindt. Deze beslissing wordt genomen door het hoofdjurylid. 

Haar moet dicht tegen het hoofd vastgezet worden. Los haar is voor het risico van de deelnemer, kan veiligheidsproblemen veroorzaken en kan tot een oefeningsonderbreking leiden. 

De neklijn aan de voor- en achterzijde van de kleding moet degelijk zijn. De opening is optioneel maar mag niet lager dan halverwege het borstbeen of lager dan de onderste lijn van de schouderbladen.  

Indien geen mouwen, dient de breedte van het schouderbandje minimaal 2 centimeter te zijn. De beeninzet van het turnpakje mag niet boven het heupbeen uit komen. De beenlengte van het turnpakje mag niet de horizontale lijn van de benen overschrijden en mag niet meer dan 2 centimeter onder de basislijn van de bilpartij komen. Turnpakjes met kant moet gevoerd zijn vanaf de romp tot aan de borst. 

Tijdens de voorrondes van een teamwedstrijd mogen de deelnemers een korte gymshorts of een lange broek dragen zolang het maar dezelfde kleur is. Tijdens de teamfinale moeten alle deelnemers ofwel een gymshort ofwel een lange broek dragen. Synchroonparen dienen beide een lange of beide een gymshort te dragen. Nationale emblemen moeten identiek zijn. 

Vangers/coaches: 

 Vangers: Trainingspak of korte broek en t-shirt en sportschoenen. 

Coaches: in kleding van hun nationale team en sportschoenen. 

 

Aanvullende Wasvoorschriften bedrukte TVIJ kleding: 

Het logo dient ten alle tijden netjes zichtbaar en in 1 geheel te zijn. Indien het logo is verwassen dient men het kledingstuk te vervangen. 

bottom of page